JellyPages.com

Thursday, March 24, 2011

congrats to student yg amek result SPM !

okay semua, akak nk wish congrats kt adik-adik yg cemerlang dlm SPM. :) 
x siasia adek sume belajar selama 11 thun, ini hasil adikadik kan. bgus btol! bangga akak dgn adikadik semua. eish. rasa mcm nak pegi amek PERIKSA SPM balik. nk challenge ng adikadik semua. nak lg hebat dr adikadik. tp,akak ni xbrape nak pandai. pemalas kalau bab belajar ni! ;p
maaf.terlupa plak akak nk say congrats jugak pd yg xberjaya. rilex.. paper JULY kan ada. haha. tadela, i means,if rasa result xberapa nk okay, cool okay cool. usaha tangga kejayaan. maybe time masa amek SPM dlu xrasa penyesalan mcm dh dpt result SPM skang. yela. time kte blaja dulu, time kte nk masuk dewan peperiksaan.. cuak dia lain sgt berbanding cuak nk tgk keputusan SPM! kan kan? itu la.msa kt skolah xnak belajar rajin2. nk tergdix2 sana sini. bila dh dpt result cmtu, mula la nk malu ng mak ayah. mula la rs menyesal. bila mak ayah nasihat xnak dgr. degil nak mampos. dah failed. baru la nk minx maaf apa semua. haih. akak mula la rs nk berleter. tp,dont worry, kalau adikadik gagal dlm SPM xbermakna adikadik gagal dalam hidup. sabar okay adikadik. ini semua ujian dari DIA. ingt, REZEKI ADA DIMANA-MANA. jangan ingat yg hebat dlm SPM tu pn bole berjaya ye adikadik. semua nya pokok pangkal dr diri kite. ada usaha. ada la kejayaan. jgn nk tgu kejayaan je. usaha xde! ini pun payah jugak nk settle prob adikadik yg mls nk berusaha..


ha! ada satu story nak crite kat korg okay. time tempat keje aku dulu, kira boss aku la. dia sendrik mengaku, SPM dia mmg failed abis! gagal! kirenya nk apply manamana pun org akan fikir seribu kali utk accpt dia msuk belajar. dia crite,mmg dye frust sgt! menyesal apa semua ada dlm diri dia. tp, xguna dah. benda dh jd kan? cuma kene tanam kan semngat la.. semangat yg cekal tu pentg! *betol ke lysa yg berceramah ni?* haha
and then, dia cari keje. cari pnya cari, dapat la dia satu job ni. org kata job dia neh layak utk budak UPSR je buat. PEMBALAKAN. kalau korg nak buat x? i thnk no. semua nak keje dlm ofis kan? kalau bole xnk keje duk bawah matahari lama2.. kan kan? ;p
tapi, yg menyebabkan boss aku tuh berjaya sampai skang, sebab semangat dia, usaha dia, then,dia nk buktikan pd mak ayah dia,yg dia bole berjaya mcm org2 yg LULUS SPM tu. dan, sekarang.. dia ada 4buah syarikat balak dia sendrik. setiap cawangan kat negeri PERAK ni dia ada. HEBAT bukan? ha. satu  lg, boss aku tuh dlu, speaking english lg la xreti! mmg lawak. tp,nk suruh pekeje dia buat surat dalam BI je. BM dia xnak! haha.patot la, masa apply keje pun, dia siap cakap, dia xnk tgk education kita. dia nk tgk experience, sebab experience tu pentg! yela,kalau pandai belajar je pun xguna jugk sebab bila suruh buat keje menganga! itu mmg dah ramai sgt org aku jumpa. kalau belajar,ishh. otak dia la plg first. cuba suruh buat keje. ternganga!* but, not all okay.segelintir saja. :) * 


baca x adikadik? apa yg pentg? USAHA! yey!


saya neh pemberi semngat kpd org yg dh patah hati. kepada adikadik yg tgh bersedih skang ni, bole la minx kaunseling dr akak yg xberapa nk HEBAT sgt ni. sekadar berleter je bole la. haha


tapikan adikadik, jgn la bila baca ni,adikadik terus malas nk sambung belajar! jangan! belajar la setinggi mana kalau bole! selagi ada peluang kita gunakan sebaik mungkin. ingt!jgn ingt yg bodoh tu xbole berjaya! 


moral of the story, kejayaan tu ada dimana2. usaha dgn xusaha je. semua terletak kat tangan kita. diri kita. kita tau apa yg kita nak. bukan org disekeliling kita. kalau terlalu fikirkan mulut org disekeliling, mmg kita xkan hidup kuat. baik duduk dalam GUA btol x? hidup ni kene tutup telinga dr dgr SAMPAHSAMPAH neh potpetpotpet psl kita. lgpun, kalau kita susah pun bukan diorg yg tolong kita, mak ayah jugak la yg tolong.kalau makayah tade, mesti kawan2 yg btol2 sgt close ng kita akan tolong. . so, LIFE MUST BE STRONG! 


note : setiap org ada pemikiran msg2. tp, ni adalah sebahagian dr pemikiran saya. bukti byk dpn mata yg membuat kan saya jd cekal smpy skng :)
apa pula pendapat anda?

No comments:

nak jadi comel? sila click. ;p